Pitääkö Turusta muutto kieltää

Viikonvaihteen Turkulaisessa kaarinalainen kaupunginvaltuutettu Pekka Kuosmanen (vas.) oli yllä olevalla asiaan heikosti osuvalla otsikolla avannut ajatusten Aurajokeaan. Pekka oli kovasti huolissaan, että Valtionvarainministeriö levittää, vieläpä tiedotusvälineiden avustamana, katkeruutta kansalaisten (lue turkulaisten) joukkoon kertomalla tutkimusfaktan, että Turku menettää joka vuosi 29 miljoonaa euroa kehyskunnilleen mm. Kaarinalle hyvä tuloisten veronmaksajien muuton takia. Jos yhtään Pekan ajatusten kulkua ymmärrän, niin hän varmastikin näkisi parempana, että tällaista tutkimustietoa ei julkaistaisi, vaan olisi parempi, että turkulaiset pidettäisiin jatkossakin pimeässä ja kiltisti jatkaisimme Turun kehyskuntiin suuntautuvan muuton ja asumisen tukemista.

Omaan tuttavapiiriini kuuluu useitakin perhekuntia, jotka viimeisinä vuosina ovat vaihtaneet kotiosoitteensa Turusta johonkin kehyskunnista. Yhteistä lähes kaikille heistä on, että molemmat vanhemmista käyvät töissä Turussa ja ainoa syy Turusta muuttoon on ollut pienemmät asumiskulut suhteessa Turkuun. Toisille se tarkoittaa halvempaa omakotitonttia ja toisille taas isompaa asumisneliö määrää. Kenenkään en ole kuullut koskaan muuttaneen muun syyn takia. Päiväkotia ja koulua lukuun ottamatta palvelut he hakevat nyt ja jatkossa Turusta. 30-vuotias korkeakoulutettu kaarinalaisäiti totesikin ehkä ajattelemattaan osuvasti: ”Emmehän me mitään kaarinalaisia ole”. Identifioituminen ”kotikuntaan” ei nykyisellään ole enää edes itsestään selviö.

Ei ole yhtään liuoteltua todeta, että tällä hetkellä (asunto)markkinat määrittävät sen missä kukin päättää asua. Tällaisessa tilanteessa tuntuu lähes käsittämättömältä, että osa kehyskuntien paikallispoliitikoista haluaa pitää kiinni kynsin hampain kuntarajoista, jotka pohjautuvat monesti ruotsinvallan aikoihin ja liikkumiseen hevosella. Siinä vaiheessa kun itse pääsen vierailemaan Kaarinan taidemuseossa, kuuntelemaan Raision sinfoniaorkesteria, matkalle Liedon satamasta ja katsomaan liigapeliä Naantalin Elysee Arenalle, niin voin todeta, että kehyskuntien asuttaminen ei maksa turkulaisille veronmaksajille mitään ja tästä ei voida avoimesti kertoa ja keskustella.