Tuoleja jaossa liikunnan parissa

Vuoden ensimmäinen liikuntalautakunnan kokous ei tarjoa välttämättä suuria, mutta lautakuntaakin koskevat henkilö(stö) muutokset ovat herättäneet jo nyt vähintään mukavaa mielenkiintoa, joten niistä sananen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän äänestys kaupunginhallituspaikasta toi maanantaina voiton liikuntalautakunnanjäsenenä olleelle Satu Alaselle, mikä avaa täytettäväksi nyt ainakin yhden kokoomuksen lautakuntapaikoista. Sadun seuraajaksi voidaan valita ainoastaan nainen, joten mielenkiinnolla jäämme odottamaan keneen valinta kohdistuu. Suuret saappaat kaikin puolin on kuitenkin odottamassa. Liikunnan ammattilaisten osuus lautakunnassa jäi nyt myös samalla omille kapeille harteilleni.

Alun perin tiistain kokoukseen piti tulla myös toimialajohtaja Minna Sarteksen ja liikuntajohtaja Arto Sinkkosen päätös liikuntapalvelukeskuksen seurapalvelupäällikön viran täytöstä. Loppusuoralla oli neljä kaikin puolin pätevää hakijaa, joista kuitenkin vain yksi voi tulla valituksi. Päätöksen osalta virkamiesjohto on päättänyt nyt kuitenkin ottaa tuumaustauon, mikä on toisaalta ymmärrettävää. Lautakunta voisi käyttää otto-oikeutta toimialajohtajan päätökseen, mutta sitä tuskin tapahtuu.

Parasta aikaa on myös hakuaika eläkkeelle jäävän Arto Sinkkosen liikuntajohtajan virkaan. Varsinais-Suomen Urheilugaalassa selvisi itselleni jo joukko hakijoita ja myös joukko niitä, jotka eivät hae. Voin myös kertoa spekuloijille, että itse en aio hakea paikkaa. Palkka varmaan olisi moninkertainen nykyiseen verrattuna työmäärän samalla pienetessä, mutta pidän nykyisestä työstäni sen verran paljon, että en kovin monena aamuna edes koe meneväni töihin. Näen yhteiskuntatieteilijänä myös tietynlaisena arvona sen, että luottamushenkilöiden joukosta löytyy myös toimialojen ammattilaisia. Tuntuu välillä, että nykyisen Turun kaupungin johtosäännön ideana on karsia alojen ammattilaiset poliittisista lautakunnista, jotta virkamiehistöllä olisi esittelijöinä enemmän valtaa.

Liikuntalautakunta päättää viime kädessä uudesta liikuntajohtajasta myöhemmin keväällä ja mikä tekee päätöksestä haastavan on, että jos valituksi tulee nyt 30-40-vuotias hakija, niin hän voi toimia tehtävässä seuraavat 30 vuotta! Joskus toivoisi, että ylimpien kunnallisten virkamiestenkin virat olisivat hieman ajallisesti rajatumpia.

Ylipäätään näkisin hyvänä, että kun uusi liikuntajohtaja on valittu, ja jos vielä päällikkötasolla ja lautakunnan kokoonpanossakin tulee kevään ja kesän aikana muutoksia, niin olisi paikallaan hieman päivittää toiminnan suuntaviivoja. Pelkästään loppu valtuustokaudeksi kaupungin sekä liikuntalautakunnan taloudellinen tilanne on muuttunut tuskaisesta todella tuskaiseksi, joten se ei aivan vastaa niitä lähtökohtia joista asioita lähdettiin tekemään.

Niin onhan siellä lautakunnassa jotain päätettääkin, todetaan että alkaneen vuoden ulkoliikuntapaikkojen investointi määräraha tipahti puoleen sunnitellusta ja samoin sitten puolittuvat investointi kohteetkin. Toki ymmärrän, että Pansion kenttä tulee nyt hoitaa kuntoon, mutta jotenkin mielipuoliselta tuntuu, että kentän kuivatus voi maksaa 400.000e, sillä kun tekisi paljon muutakin.