Puh, pah, pelistä pois Caribia

Tuli tämä päivä nähtyä. Turun kaupunki on pääsemässä irti Caribia hallin vuokrasopimuksesta ja vieläpä ennen sopimuskauden umpeutumista. Fiilikset ovat hyvin kahtia jakautuneet. Liikuntalautakunnanjäsenenä juhlin, että piina on vihdoin päättymässä ja säästyvä 400.000 euron vuosivuokra saadaan pariksi vuodeksi fiksumpaan käyttöön, kunnes ne lopulta päätyvät lyhentämään palloiluhallin massiivista 1,6 miljoonan euron vuosivuokraa.

Salibandy ihmisenä olen toisaalta hieman varuillani, sillä vuodenvaihteessa poistuu Turun kaupungin ainoa kansallisen tason sisäpalloiluareena, jossa viikolla ovat harjoitelleet salibandyseurat. Kiire tulee, jotta vuoden vaihteessa Turun kaupungilla on tarjota:

1) Riittävä pelipaikka TPS salibandyn miesten liigajoukkueelle ja
2) korvaavat harjoitusvuorot TPS:lle, FBC Turulle ja muille Caribian nykyisille käyttäjille.
WP_20131119_003
Yksinkertaisin ja toimivin malli voisi olla, että säästyvillä vuokra euroilla kustannettaisiin Kupittaan jäähalliin sieltä puuttuva jäänkate, joka mahdollistaisi sisäpalloilutapahtumien järjestämisen hallissa. Optimista ollaan kaukana, sillä kylmähkön jäähallin muuttaminen kerran kahdessa viikossa sisäpalloiluareenaksi ei ole aivan yksinkertaista ja kovin halpaakaan. Voin kuvitella, että hallin omineella Tuto Hockeylla voi olla tähän sanomista. Parempi ratkaisu tämä kuitenkin olisi kuin salibandykentän pystyttäminen yleisurheilijoiden riesaksi keskelle Kupittaan liikuntahallia.

Kupittaan jäähalli kuuluu nykyisin kaupungin omistamaan yhtiöön yhdessä Turkuhallin kanssa ja luultavaa on, että yhtiö haluaisi mieluummin nämä sisäpalloilu tapahtumat viedä Turkuhalliin. Ikävä kyllä Turkuhalli on jo näyttönsä antanut heikosta sopivuudestaan yksittäisten alle tuhannen katsojan salibandyn sarjapelien pelipaikkana. Toisaalta jos halliyhtiö ei ole valmis lähtemään mukaan mahdollistamaan pelaamista Kupittaan jäähallissa, niin katseet voisi suunnata vaikkapa Logomon suuntaan. Ylipäätään jäänkatteen hankkiminen olisi fiksu investointi tulevaan, sillä palloiluhallin toteutuessa Kupittaan alueella olisi aivan mielettömät edellytykset järjestää palloilulajien kansainvälisiä tapahtumia.

Haastavammaksi voi osoittautua korvaavien harjoitustilojen löytäminen salibandylle palloiluhallin valmistumiseen saakka. Toki esimerkiksi Messukeskuksessa on tiloja, mutta riittävän pilarivälin (40x20mm) löytäminen sekä ilmanvaihdon, valaistuksen ja lämmityksen järjestäminen voi olla haastavaa. Samoin sosiaalitiloista voidaan joutua tinkimään, mutta jos kyseessä on vain pariksi vuodeksi pystytettävä harjoitustila, niin tähänkin seuroilla on varmasti valmiutta. Toisaalta tilanne avaisi mahdollisuuden aivan uusiinkin tila ratkaisuihin, jossa kaupunki muutamaksi vuodeksi vuokraisi kaupunkikonsernin ulkopuolelta tiloja salibandyn harjoituskäyttöön ja palloiluhallin valmistumisen jälkeen muuttaisi ne toisenlaiseen liikuntakäyttöön tai tiloja tulisi pyörittämään yksityinen taho. Sopivat tilat löytyessä uskoisin, että ainakin liikuntalautakunnalla voisi olla tahto ja Caribian vuokran säästymisen myötä resurssitkin kokeilla luoda pidempi aikaisempiakin liikunta ratkaisuja.

Suurin mutta koko kuviossa on kuitenkin itse puuttuva palloiluhalli. Riski luopua Caribiasta ilman lopullista palloiluhallin rakentamispäätöstä on sanalla sanoen mieletön. Liikuntalautakunta ja Liikuntapalvelukeskus haluavat varmasti tällä päätöksellä osoittaa miten tosissaan palloiluhallin rakentamisen kanssa ollaan. Toivoa sopii, että tämän ymmärtävät myös lopullisen päätöksen tekevät valtuutetut, sillä ilman hallia ollaan keltaiset nesteet sukissa.