Eteenpäin tai taaksepäin, puolitoista vuotta kuitenkin

Turkulaisen kilpasalibandyn olosuhde karuselli Caribian jälkeiseksi ajaksi pyörähti tiistaina askeleen eteenpäin, kun liikuntalautakunta näytti vihreää valoa Fiskarsinkadun teollisuustilojen vuokraamiselle harjoitushalliksi sekä samanaikaiseksi osuneessa testissä Kupittaan jäähalli osoittautui kelpo pelipaikaksi salibandylle. Aivan maaliin saakka palloa ei silti vielä saatu, sillä molemmista sopimuksista puuttuvat vielä allekirjoitukset.

Fiskarsinkadulla harjoiteltaisiin
WP_20150915_14_10_02_ProLautakunnan hyväksymien suunnitelmien toteutuessa Fiskarsinkadun tila vuokrattaisiin yksityiseltä taholta puoleksitoista vuodeksi, eli palloiluhallin valmistumiseen saakka. Aiemmin varastona toimineeseen tilaan mahtuu hyvin 40x20m salibandykaukalo turva-alueineen. Taraflex mattoalusta kenttää varten siirrettäisiin Caribiasta. Varsinaista katsomoa hallissa ei tulisi olemaan, mutta se soveltuisi silti hyvin esim. lasten kortteliliigaturnausten  peleille. Koska harjoitushalli tarvittaisiin käyttöön jo vuodenvaihteessa alkaen joudutaan tilojen osalta tekemään useita kompromisseja, joista merkittävin lienee sosiaalitilojen toteuttaminen vuokrakonteissa.

Kupittaalla pelattaisiin
12239306_1154883904544903_7121030703786319820_oKupittaan jäähalli osoittautui jopa luultua paremmaksi pelipaikaksi salibandylle. Turkuhallia pienempi jääkiekkokaukalo sekä kaukalonlaitaan ulottuvat penkkirivit saivat hallin vaikuttamaan hetkittäin jopa oikealta monitoimiareenalta. Tällöin oli tosin hyvä muistuttaa itseään siitä surullisesta turkulaisesta urheilupaikkarakentamisen ja hallinnoinnin traditiosta, jonka myötä tiistain harjoitukset olivat kautta aikain ensimmäinen varsinainen sisäpalloilutapahtuma tässä jo kymmenen vuotta vanhassa ”monitoimihallissa”. Vaikka kentän alla hohkaavaa jäätä ei juuri huomannutkaan, niin jäähalli on aina jäähalli, eikä se siksi sovellu pitkä aikaiseksi ratkaisuksi peliareenana. TPS:n miesten liigajoukkueen puolentoista vuoden evakkoretkelle se varmasti kuitenkin tarjoaa hyvät puitteet.

 

WP_20150915_14_08_39_ProVielä ei kuitenkaan salibandyväki voi huokaista, sillä vasta lähipäivien ja viikkojen aikana tullaan tekemään lopulliset tiloja koskevat sopimukset. Fiskarinkadun tilojen yksityisellä vuokranantajalla on varmasti täysi halu saada tilansa vuokratuksi varsinkin, kun investointitarve tiloihin ei heidän osaltaan ole äärimmäisen korkea. Yllättäen jopa heikoimmaksi lenkiksi voi muodostua Turun kaupungin 100%:sti omistama Turkuhalli Oy, joka vuosia suhtautui nihkeästi Turkuhallin jäänkatteen käyttämiseen ja siirtämiseen Kupittaalle. Nytkin heillä on vielä mahdollisuus tarvittaessa yli hinnoitella kyseinen palvelu. Jos halliyhtiö näin päätyisi tekemään, niin ainakin itselleni heräisi kysymys mihin Turun kaupunki tappiota tekevää halliyhtiötä oikein tarvitsee. Eikö helpompi olisi, että kaupungin liikuntapaikkapäälliköllä olisi kaikkien kaupungin omistamien ja hallinnoimien liikuntapaikkojen narut käsissään. Ei voi olla tarkoituksenmukaista, että kaupungin omat osin päällekkäiset organisaatiot jarruttavat tilojen tehokasta käyttöä. Rahat tähän kaikkeen kuitenkin tulevat jo nykyisinkin yhdestä ja samasta säkistä.

Salibandy lajina ei voi näyttää jälleen kerran tämän enempää esimerkkiä siitä miten vaikeisiin olosuhteisiin pystytän sopeutumaan nopeasti. Toki kannustimena tässä on pääsy puolentoista vuoden päästä siintävään palloiluhalliin. Kompromissi kykyä vaaditaan toki muiltakin, sillä nyt jääurheiluväki hampaitaan kirskutellen sietää salibandyn evakkoretkeä Kupittaalle, mutta yhtäläillä toivoo, että tämä puolentoista vuoden reissu olisi jo mieluummin takana päin.

Toki palloiluhallinkaan osalta ei kaupunginhallituksen ja -valtuuston nuijat ole vielä kopahtaneet, joten toivottavaa on, että näiden osalta ei tulisi enää yllätyksiä ja takapakkeja. Tavoitteena kaiketi on, että kaupunginhallitus pystyisi tekemään päätöksensä halli vaihtoehdosta jo tämän kuun aikana sekä valtuusto siunaisi ratkaisun vielä ennen joulua. Tätä parempaa joululahjaa turkulaiset sisäpalloilulajit ja seurat eivät voisi saada!

12243266_1154883984544895_265601663324178816_n
Kiitokset Kupittaan kuvista Tero Töyrylälle