Tarina kentästä

Jokunen vuosi takaperin vieraillessani Seinäjoella kuulin esityksen yhteiskoulun pihaan rakennetusta salibandyn ulkokaukalosta ja sen erittäin positiivisesta vaikutuksesta oppilaiden koulupäiviin. Turkuun päästyäni, tai jo matkalla, aloin kauppaamaan liikuntalautakunnan jäsenenä ja salibandymiehenä vastaavaa ideaa myös Turkuun. Vaikka Parkinkentälle oli jo saatu kesän ajaksi suosittu pienehkö kaukalo, niin mielessäni pohdin, että yksi tai peräti useampi ulkokaukalo koulujen pihoissa muuttaisi perustavasti tapaan, jolla näemme salibandyn harjoittelun. Puhumattakaan kenttien vaikutuksesta omatoimiseen pelailuun ja harjoitteluun.

Sport Gardenin kohta kymmenen pelikauden aikana olen päässyt todistamaan aitiopaikalta salibandyn kesäharjoittelun murrosta. Hallin ensimmäisenä kesänä pidimme heinäkuussa ovet suljettuna yli neljä viikkoa ja kesäkuussa käytössä oli keskimäärin muutama tunti illassa. Viime kesänä Sport Garden oli heinäkuussa suljettuna seitsemän päivää ja kesäkuu oli samanlainen kuukausi arkivuorojen käytön osalta kuin mikä tahansa kuukausi kilpailukauden aikana.

Vaikka olen ollut edistämässä kaupungin suuntaan monia maaliin saatuja ulkoliikuntahankkeita mm. Portsan sekä Teräsrautelan keinonurmia, niin ulkosalibandykenttien kanssa kävi heikommin. Turun kaupungin pienehkö ulkoliikuntapaikkojen budjetti on lukkoon lyöty suunnitelmien osalta vuosiksi eteenpäin ja Turun koulujen pihoihin liittyvä hallintobyrokratia on…päällekkäinen. Edustan kuitenkin sitä salibandysukupolvea, joka on tottunut, että kuntien ja kaupungin suuntaan on liikuntapaikkojen osalta välistä turha huudella. Parempi on pohtia voisiko hankkeet toteuttaa itse.

Mielessäni en haudannutkaan ajatusta ulkokentistä Turussa ja varsinkin Tsekin sekä Ruotsin suunnalla pelatut ulkoilmaottelut tennisstadioneilla loivat uskoa siihen, että jos siellä niin miksei Suomessa ja Turussakin. Ajatus ulkoilmanäytöspelistä on noussut esiin vuosittain ja jonkun kerran olen itsekin lenkillä käydessäni mittaillut Varvintorin sopivuuttakin isolle ulkokaukalolle. Reilu vuosi takaperin laadinkin FBC Turulle ja halliyhtiöllemme laskelmat ulkokenttäinvestoinnista. Kulut hankkeelle oli helppo saada kasaan, mutta tuotot olivat epävarmemmat. Toisaalta pyörivät Turussa yksityiset ulkotenniskentät niin miksei ulkosalibandykenttäkin. Tuossa kohtaa hanke kuitenkin päätettiin vielä jättää odottamaan.
.

Helmikuussa juttelin Salibandyliiton pelaamisen kehittäjän Tiina Koiviston kanssa sattumalta ulkokentällä pelattavasta pilottisarjahankkeesta, jolle Salibandyliitto haki paikkaa. Tiina oli myös huomannut samat harjoittelussa tapahtuneet muutokset sekä toisaalta futsalin kasvun, jotka antoivat uskoa salibandyn ulkona pelattavalle kesäsarjakokeilulle. Tiina oli kaavaillut kaukaloa Parkinkentälle, mutta pikkukaukalon tila osoittautui liian pieneksi ja ennen kaikkea hanke ei olisi lisännyt liikuntapaikkojen määrää kaupungissa. Muutama tunti sekä puhelu ja sähköposti myöhemmin pääsin varmistamaan Tiinalle, että lupaamani paikka kentälle Sport Gardenin parkkipaikalta järjestyy.
.
Sport Gardenin 10 -vuotis juhlavuoden kesä tulee olemaan mielenkiintoinen. Näemme miten vapusta juhannukseen arki-iltoina pelattava kesäsarjakonsepti naisilla ja 2007-pojilla tulee toimimaan. Samalla pystymme seuraamaan, mikä vaikutus kentällä tulee olemaan joukkueiden harjoitteluun. Lisäksi ulkokentälle tulevat pääsemään päivisin myös Sport Gardenia jo aiemmin käyttäneiden lähiseudun päiväkotien ja koulujen lapset sekä nuoret – omatoimi harjoittelijoita unohtamatta. Tältä pohja niin halliyhtiömme kuin Turun kaupungin on varmasti helpompi pohtia vastaavia kenttäinvestointeja tulevina vuosina.