Keskusta puolueen kuntauudistus malli on lähidemokratian irvikuva

Puolen Suomen isäntien kuntapuolue Keskusta on asettunut poikkiteloin hallituksen kunta uudistus suunnitelmien kanssa. Keskusta tarjoaa omana vaihtoehtonaan kuntien määrän pitämistä nykyisenä, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden niputtamista nykyisten sairaanhoitopiirien kaltaisten ja kokoisten kuntayhtymien toteutettavaksi. Näinhän muka kunnille jäisi itsenäisyys ja lähipalvelut turvattaisiin. En vain tiedä minkälainen itsenäisyys mahtaa olla kunnalla, joka luovuttaa 50-60% budjetistaan muualle ja eikä tämän jälkeen edes kykene vähäisimmässäkään määrin vaikuttamaan lähiterveyskeskuksensa kohtaloon.

Kuntalaisten kannalta kuntayhtymillä ja demokratialla on kovin vähän yhteistä, sillä kuntayhtymien hallitusten paikat täytetään poliittisin perustein ilman minkäänlaista äänestystä. Poliittista vastuuta niillä on yhtä vähän. Lähidemokratian sijaan tuon kauemmaksi demokraattisesta päätöksenteosta asioita ei juuri voida viedä.

Kaupunginseuduille kuten Turkuun Keskusta taas ajaa entistä pirstaleisempaa yhdyskuntarakennetta. Kuulostaa varmasti hienolta kun kerrotaan, että keskustalaisten tavoitteen on, että jokainen saa pistää talonsa pystyy minne haluaa. Itselleni ei vain aukea miten ihmeessä joukkoliikenne ja palvelut voidaan tällaisessa mallissa toteuttaa, kun kaupungin talous on entistä tiukemmalla ja vanhojen palveluidenkin ylläpitäminen on haastavaa. Jos joku Keskutan mallilla kehittyy niin se on yksityisautoilu.

Vastaa