Ja hatusta nousee – Caribia?

Caribia Areena on monessa mielessä ajankohtainen halli. Tiistaina Caribia tarjosi puitteet loppuun myydylle 735 katsojaa vetäneelle salibandyn divariklassikolle FBC Turun ja mynämäkeläisen SBS Wirmo välillä. Saman aikaisesti Caribia Areenan ostaminen on nousut ikävällä tavalla yhdeksi esitetyksi vaihtoehdoksi Turun kaupungin uuden palloiluhallin rakentamiselle. Caribian hankkiminen saattaisi tuntua loogiselta ja rahaakin säästävältä ratkaisulta, mutta sitä se ei ole.

Caribia ehdottomia vahvuuksia on sen keskeinen sijainti ja jos Turkuhallia olisi päästy 80-luvulla rakentamaan parhaaksi katsottuun paikkaan, ilman poliittisia kähmintöjä, sijaitsisi se nykyisen Caribia paikalla eikä suinkaan Artukaisissa. Historiasta juontavat myös Caribia areenan nykyiset ongelmat ja syyt miksi sitä kaupungille tyrkytetään. Vanhan kongressihotelli Ikituurin kunnostamisen yhteydessä 2000-luvun taitteessa silloiset uudet omistajatahot junailivat kiinteistön areenan osuuden vuokralaiseksi Turun kaupungin. Tehty vuokrasopimus ei kaupungille ollut erityisen edullinen eikä ehdoiltaan kovin hyvä, mutta vielä sitäkin pidempi – 25-vuotinen. Ehkä kaupungin ja kiinteistöyhtiön sopimukseen pääsyä helpotti yrityksen silloinen omistaja joukko: Ajanta Oy/Ari Salmivuori, Salmela-Yhtiöt Oy, Rauno Puolimatka, Pizzeria Dennis Oy ja Benito Casagrande.

Vaikka kaupungista tuli tilojen vuokralainen ja käytännössä kustantaja, niin vuokrasopimukseen oli ujutettuna porsaanreikä, joka mahdollistaa, että hotelliyhtiö voi omia tapahtumiaan varten ottaa etuoikeudella areenan tilat/vuorot käyttöönsä vielä neljä kuukautta ennen tapahtumaa. Vaikka hotelliyhtiön asenne on tullut joustavammaksi alkuajoista, ei vuorovarauksia voida edelleenkään tehdä kaupungin puolesta neljää kuukautta pidemmälle. Esimerkiksi palloilulajien otteluohjelmien tekemiselle näin lyhyt varausaika on todellista myrkkyä. Halli suunniteltiin alun perin jo edesmenneen käsipalloseuran tarpeiden mukaan ja kun seuran puheenjohtaja sekä kiinteistöyhtiön osaomistaja olivat yksi ja sama henkilö, niin hirveästi ei haitannut vaikka kaikki myyntitoiminta jätettiin sopimuksessa yksinoikeudeksi hotellille ja näin seuroilta vietiin yksi keskeisimmistä tulojen hankinta keinoista. Myös maailma oli tuolloin kovin erilainen ja esim. salibandyliigaa pelataan jo nykyisin poikkeusluvalla Caribiassa, koska katsomoon ei 800 ihmistä mahdu ja turva-alueet ovat tällöin mitättömät. Sisäänvedettävistä katsomoista huolimatta 1400 neliön tilaan ei mahdu harjoitustilanteessa kahta salibandy- tai käsipallokenttää vieretysten, joten hukkaneliöitä tilassa on harjoituskäytössä jopa suurin absoluuttisesti saavutettavissa oleva määrä – saavutus sekin. Ilman kaupunkia vuokralaisena tilan tehokkuus ja tuotto olisivat katastrofaalista tasoa. Enkä edes maininnut vielä kovin vaatimatonta pukuhuone ja oheisharjoittelu tilojen määrää.

Tämän vuokrasopimuksen kanssa Turun kaupunki on kärvistellyt 15 vuotta ja jäljellä oleva kymppi tuntuu enää loppusuoralta. Yhtäkään virkamiestä tai poliitikkoa ei kaupungista löydy joka vuokrasopimusta olisi tämän jälkeen nyky ehdoilla valmis jatkamaan. Uuden palloiluhallin rakentamisen myötä Caribian vuokrasopimus saisi päälleen lopullisesti paksut punaiset rastit, joihin ei kiinteistön omistajan vastaantulokaan enää auttaisi. Pelissä voisi olla tällöin koko Caribian kiinteistön tulevaisuus, koska areenaan tilaan on äärimmäisen hankala löytää uutta vuokralaista, puhumattakaan Turun kaupungin kaltaisesta vakaasta mutta hövelistä vuokralaisesta, jonka toiminta vieläpä istuu hotellikiinteistön muuhun konseptiin. Jokainen tietää miten voi pahimmillaan käydä, kun Lego -linnasta ottaa alhaalta yhden suurimmista palasista pois. Tähän muuttuneeseen tilanteeseen on herännyt myös kiinteistön nykyinen omistaja. Toki vuokrasopimusta on jäljellä vielä kymmenen vuotta, mutta sen jälkeen mustapekka näyttäisi jäävän armotta kiinteistönomistajan käteen. Nyt on käsillä viimeinen hetki jolloin kiinteistöstä voisi jotain euroja vielä myymällä rahastaa, palloiluhallin rakentamisen jälkeen peli kun olisi pelattu.

Caribian kohdalla pitää paikkansa vanha viisaus, että halvalla saa harvoin hyvää. Vaikka voisi kuvitella, että nyt areenan kiinteistön ostamalla säästettäisiin kymmenen vuoden vuokrat, niin tosiasiassa ostettaisiin tila joka tiedetään jo ennalta nyky tarpeisiin pieneksi sekä epäkäytännölliseksi ja kansainvälisiä pelejä tai palloilusarjojen ratkaisupelejä sinne on lähes mahdoton saada. Nyt olisikin tärkeää keskittää voimavarat siihen, että palloiluhalli hanke saadaan kunnialla maaliin. Turku ja turkulaiset ansaitsevat vuosikymmenien odottelun jälkeen kunnollisen palloiluhallin, eivät mitään valmiiksi vanhaa ja käyttökelvotonta. Caribia halli on ikävällä tavalla viimeisiä kähmintä sukupolven muistomerkkejä ja sellaiseksi sen soisi myös jäävän.