Punaisten lasien lävitse – liikuntalautakunnan esityslistat aina tuoreilla kommenteilla

Ennen näkemätön Turussa, askel päätöksenteon avoimmuuteen ja innovatiivinen tapa tehdän politiikkaa ovat ne koru sanat, jotka toivon edes jotenkin yhdistettävän jatkossa blogistani löytyvään ”Punaisten lasien lävitse” -osioon. Tarkoituksenani on, että Punaisten lasien lävitse -blogissa kommentoin lyhyesti liikuntalautakunnan esityslistaa aina ennen jokaista kokousta. Tosiasia on, että blogini neljästä säännöllisestä lukiasta, joista yksi on äitini, menetän nyt kaksi, sillä esityslistat eivät monestikkaan tarjoa mitään huippu mielenkiintoisia asioista. Tavoitteena onkin enemmän kertoa siitä mitä lautakunnassa teemme, avata taustoja sekä lisätä tätä kautta avoimmuutta päätöksentekoon.

Ajatus esityslistojen kommentoinnista ei ole aivan omani, vaan se heräsi jonkinlaisena haasteena tavattunani sattumalta Helsingissä paikallisen liikuntalautakunnanjäsenen Joonas Lyytisen (vih), joka jo blogissaan kommentoi ennalta Helsingin liikuntalautakunnan esityslistoja. Jos siis kerran Helsingissä niin miksei Turussakin. Varsinaisen esityslista kohtiin ja liitteisiin pääsee kirjoituksen linkkien kautta, joten en niitä referoi enää teksteihin. Kommentoin ainoastaan niitä pöytäkirjan pykäliä, joihin oletan olevan jonkinlaista yleistä mielenkiintoa.

Liikuntalautakunta eroaa monesta muusta lautakunnasta siinä, että puolueiden rooli eivät ole yhtä merkittävät, vaikka toki pieniä painotus eroja on. Kaikki lautakunnanjäsenet ovat sitoutuineita ajamaan liikunnan asiaa ja edistämään liikkumista Turun kaupungissa. Lähes kaikilta jäseniltä löytyykin monipuolista urheilu ja liikunta taustaa. Poikkeuksellista on myös, että lautakunnan sisällä on oma ”urheiluseura” -puolueensa jäsenistä, jotka urheiluseuroissa olevan asemansa kautta ovat jäävejä osaan päätöksenteosta. Tätä voidaan aina kritisoida, mutta toisaalta samalla kuitenkin lautakunnanjäsenet ovat monesti poikkeuksellisen hyvin perillä oman toiminalansa asioista. Esim. itse olen tainnut olla anomassa lähes kaikki muita lautakunnan myöntämiä avustuksia vuosien varrella paitsi suunnistuskarttojen laatimisen avustusta. Kuten blogin osion nimestä näkee, niin tällä kertaa en kommentoi asioista sen enempää keltaisten lasien tai salibandyn muotoisten lasien takaa vain punaisten lasien takaa. Toivottavasti nämä kirjoitukset vievät asioita taas pienen askeleen eteenpäin.

Liikuntalautakunta 18.2.2014