Liikuntalautakunta 18.11.2014

7 Liikuntapalvelujohtajan viran haettavaksi julistaminen

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen eläkkeelle siirtymisen myötä Turussa on avoinna valtakunnan mittapuullakin poikkeuksellinen liikunnan näköalapaikka. Arto on tehnyt monessa mielessä aivan ensiluokkaista työtä ja erityisesti kehittänyt Turun kaupungin liikuntapalveluja kuluneina vuosikymmeninä. Näkisin silti, että uuden liikuntapalvelujohtajan valinnassa tulisi painottaa muutoksen mahdollisuutta, joka väistämättä on liikuntapalveluidenkin osalta nyt käsillä.

Halusimme tai emme niin tämän valtuustokauden liikuntalautakunta tulee jättämään poikkeuksellisen voimakkaan jälkensä turkulaisten liikuntamahdollisuuksiin, sillä heikko taloustilanne tulee näkymään valtuustokauden loppuun asti toiminnan supistuksina. Tärkeää olisi, että kun palveluiden tasosta joudutaan tinkimään, niin samalla kyettäisiin myös luopumaan lopullisesti ”virastomaisesta” ajattelu- ja toimintamallista, mikä toisi joustavuutta ja tehokkutta toimintaan. Pienet ilkeydet, jotka eivät edes tuo rahaa kaupungin kassaan, saisi suosiolla jättää historiaan ja tässä murroksessa olisi hyvä läpikäydä myös koko Liikuntapalvelukeskuksen toiminta.

Voisi kuvitella, että liikuntapalvelujohtajan paikka herättäisi kiinnostusta muuallakin Suomessa, liikuntapalveluiden sisältä sekä turkulaisten liikunnan saralla meritoituneiden politiikkojen keskuudesta. Lähtökohtaisesti en sulkisi mitään näistä taustoista pois uutta liikuntanpalvelujohtajaa valitessa, sillä jokaisesta on omat hyötynsä tehtävän menestyksekkäälle hoitamiselle.


10 Liikuntapalveluiden hinnasto 2015

Salibandyn pelureille ja seuroille näytetään kaavailevan jatkossakin enemmän kuin oman osuutensa suuruista pottia kannettavaksi kaupungin taloustalkoista. Salibandyn kilpavuorot ovat jo nyt keskitetty Turun palloiluhalleista kalleimpaan, Caribiaan, ja nyt pelkästä kellon käytöstä ollaan määrittämässä Caribiaan 100e käyttömaksua, kun muualla se ei maksa eurokaan. Jäähallin saa jo halvemmalla tunniksi käyttöön kuin Caribialla kellon, joten ei tämä nyt aivan tasan tunnu menevän. Kellosta Caribialla joutuisivat maksamaan lapsetkin, joten lasten liikuntapaikkojen maksuton käyttö alkaa pikkuhiljaa Turussa olla yhtä todellista kuin kommunismi Kiinassa.

Hiljattain Alfan portitsta yritettiin tehdä jonkinlaista tasa-arvokysymystä, mutta kyllä paljon räikeämpää ja kohtuuttomampaa on miten kylmää rättiä kaupunki on viimeiset parikymmentävuotta tarjonnut salibandyharrastajille.


11 Teräsrautelan kentän luovuttaminen Åbo IFK:lle kenttähanketta varte
n

Teräsrautelan kenttä on itselleni se lapsuuteni kenttä, jossa talvisin käytiin luistelemassa niin kauan kunnes tunto jaloista meni tai valot illan päätteeksi sammuivat. Olinkin enemmän kuin tyytyväinen, kun kenttä ympäristöineen kunnostettiin vuosikymmenen takaperin Turun ensimmäiseksi liikuntapuistoalueeksi ja hiekkatekonurmi alustana lisäsi kentän käyttöä merkittävästi.

Olen suhtautunut erittäin positiivisesti seurojen ja yksityisten tahojen liikuntapaikkarakentamiseen ja niitä pyrkinyt edistämään, sillä ne ovat lähes ainoita keinoja jolla kaupunkiin enää saadaan uusia liikuntapaikkoja. Varsinkin ÅIFK:lla on kunnioitettavaa rohkeutta lähteä toutettamaan hankettaan näin taloudellisesti haastavana aikana ja kukapa ei haluaisi Sport Gardenin naapuriin päästä 🙂

Silti en voi olla suhtautumatta kuin kielteisesti ajatukseen, että Teräsrautelan kenttä luovutettaisiin ÅIFK:n käyttöön.
-Hankkeen valmistelu on ollut ala-arvoista. En pysty käsittämään, että ihmisillä jotka ovat käyttäneet voimavarojaan Teräsrautelan puiston kehittämiseen lähiliikuntapaikanaan ei ole tietoa tai mahdollisuutta kommentoida valmisteltua hankketta millään tavalla.
-Liikuntalautakunnalle ei ole edellenkään saatu tehtyä suunnitelmaa ja esitystä siitä mitä kenttiä ja millä ehdoilla voidaan tarjotaan seurojen hankkeita varten. Valmistelu jopa lautakunnanjäsenen näkökulmasta vastaa tällä hetkellä sitä, että katsomossa yllättyneenä saa odotaa vedetäänkö hatusta tällä kertaa kani vai lintu.
-Keinonurmien ja hiekkatekonurmien kymmenvuotis ohjelmasta päätettiin kesäkuussa ja alta puolivuotta myöhemmin ollaan suunnitelemassa jo jotain aivan muuta. Jonkinlaisesta strategisen johtamisen haasteesta tässä voisi jo kaunistelevalla konsultti kielellä puhua.
-ÅIFK:n hankkeeseen kuuluvat ja kaupunkilaisten vapaata käyttöä rajoittavat 3,5 metriä korkeat aidat sopivat äärimmäisen huonosti keskelle puistoaluetta. Helsingin kaupunki on vastaavissa tapauksissa, jossa se on toiminut osa rahoittaja, vaatinut, että kentät tulee olla kaupunkilaisten käytettävissä vapaiden aikojen osalta. ”Palloilu kielletty” -merkit joutavat historiaan.
-Ylipäätään tuntuu järjen ja oikeustajun vastaiselle, että ensin puistoalue on kunnostettu julkisin varoin ja nyt se päätetäisiin antaa pois yksittäiselle seuralle.
-Turun kaupungin alueen keinonurmi ja hiekkatekonurmikenttien määrä ei Teräsrautelan puiston hankkeen toteutuessa ehdotetussa muodossa kasvaisi, vaan tosiasiassa pienenisi. Yksi kentistä siirtyisi ÅIFK:n haltuun, jolloin kaikilla muilla olisi yksi kenttä vähemmän käytössään.
-Teräsrautelan puiston kenttään on käytetty erityisesti lasten ja harrastensarjojen pelipaikkana, joten heidän olosuhteensa huononisivat merkittävästi. Oikeudenmukaisuuden tajuuni ei mahdu, että toisille paremmat olosuhteet mahdollistettaisiin ottamalla se toisilta pois, jos tälle ei ole mitään perustetta.

Ymmärrän, että ÅIFK:lla on halu edetä mahdollisimman nopeasti hankkeensa suhteen, mutta olisi parempi, että kaupungilla olisi ensin olemassa selkeät pelisäännöt miten ja missä hankkeissa voidaan olla mukana tai jos ne ovat jo olemassa ne myös kerrottaisiin lautakunnanjäsenille (joiden olisi tullut niistä päättää). Aivan perimmäinen lähtökohta tulisi kuitenkin olla, että yksittäisen seuran hanke ei voi olla sellainen, että se toteutuessaan heikentäisi  kaupunkilaisten ja muiden lajin harrastajien olosuhteita, kuten Teräsrautelan kentällä olisi tapahtumassa. Kyllähän tälläisten hankkeiden, jossa kaupunki on rahoittajana mukana, tulee olla sellaisia, että ne kaupungille ja kaupunkilaisille tuovat lisäarvoa, eikä suinkaan vain rajatulle käyttäjäryhmälle.