Teräsrautelan puiston kenttä ei kaipaa yksityistämistä

ÅIFK:n kenttähanke jäi pöydälle 18.11. liikuntalautakunnan kokouksessa, mutta omasta puolestani koko kenttäsuunnitelma Teräsrautelan puistoon olisi saanut päätyä saman tien roskakoriin. Jos valmistelu olisi tehty huolellisesti kaupunkistrategiaa ja liikuntalautakunnan strategiaa noudattaen ei esityksen olisi koskaan pitänyt edetä edes lautakuntaan asti. Joulukuun lautakunnan kokouksessa edelleen suurena riskinä on, että ÅIFK:n yksityinen kenttä ja sitä ympäröivät aidat tuodaan korvaamaan keskellä esteetöntä liikuntapuistoa ollut kaupungin hiekkatekonurmikenttä, joka on ollut muiden seurojen aktiivisessa käytössä ja kaupunkilaisten sekä alueen lasten ja nuorten vapaasti saavutettavissa.

Valmistelijana toimivan liikuntasuunnittelija Terhi Anttilan keskeiset perusteet ÅIFK:n kentän sijoittamiseksi Teräsrautelan puistoon ovat:
1) Ei ole muita vaihtoehtoja, mihin kenttä mahtuisi
2) ja jos on muita vaihtoehtoja, ne eivät käy ÅIFK:lle.

On ymmärrettävää etteivät muut esitetyt vaihtoehdot Pansio, Sigismundinpuiston (= Puistomäen) pallokenttä, Ojarannan pallokenttä ja Kylässuonpuiston (=Paltan) kenttä ole yhtä mieluisia ÅIFK:lle kuin hiljattain vuonna 2008 kokonaan uudistettu ja 400.000 euroa turkulaisille veronmaksajille maksamaan tullut puistomaiseksi tehty Teräsrautelan kenttä. Uudistuksen yhteydessä kentälle rakennettiin mm. nykyaikaiset valot, joten ÅIFK säästää merkittävästi, kun sen ei tarvitsisi itse investoida valoihin. Toki kentän sijainti Länsikeskuksen kauppakeskuksen naapurissa on jopa siinä määrin erinomainen, että kentän ja puiston tonttimaan myymällä kaupunki pystyisi helposti rakentamaan lähistölle uuden puiston, parikin jalkapallokenttää ja taskuun voisi vielä jäädä joku euro, mutta tätä ei ole suunniteltu. Kuitenkin tällaisella paikalla olevasta kaupungin mittakaavalla ykköstason kentästä oltaisiin muitta mutkitta oltu valmiit luopumaan yhden seuran hyväksi, jollei osa lautakunnan jäsenistä olisi ollut asiassa hereillä. Olisi ollut jäätävää kaupungin rahojen tuhlausta repiä pois ja viedä kaatopaikalle Teräsrautelan puiston nykyinen kertaalleen kierrätetty hiekkatekonurmi, mutta tätä tosiasiassa esitettiin.

Kenttähanketta valmistellut Terhi Anttila puki lautakunnan kokouksessa sanoiksi turkulaisen liikuntapolitiikan nykytilan toteamalla, että jotta pystytään antamaan jollekin lisää, niin täytyy se ottaa muilta pois. Olen suhtautunut yksityisiin liikuntapaikkahankkeisiin suurella intohimolla, sillä aikoinaan perustamamme Sport Garden salibandyhallin toimitusjohtajuuden lisäksi olen ollut neuvomassa ja auttamassa useiden yksityisten liikuntapaikkahankkeiden toteutusta. Sen verran idealismia minussa edelleen on, että en usko, että vastaavia hankkeita täytyy toteuttaa niin, että ne tuntuvat muiden selkänahassa.

Ei tarvitse olla kummoinen jethrorosted, jotta saa kaupaksi jalkapalloseuran kenttähankkeelle Teräsrautelan puiston kaltaiset puitteet. Kyllä liikuntapalvelukeskuksessakin tulee olla sen verran selkärankaa, että vaikka joku näyttää vähän rahatukkoa, ei kaupan voi olla aivan kaikki liikuntapaikat. Ei vastaavia hankkeita aikaisemmin toteuttaneille Tuwelle, TPS:lle tai Turun Nappulaliigallekaan ole luovutettu ykköskategorian kenttiä, vaan heikolla käytöllä olleita sorakenttiä. He ovat joutuneet tyytymään vähän heikompiin lähtökohtiin ja sijaintiin, mutta jokainen voi käydä katsomassa mihin näistäkin lähtökohdista on kuitenkin ylletty esim. Nappulaliigan uudella Terveystalo Areenalla. Näissä kohteissa voittajia ovat olleet aivan jokainen: seura, kaupunkilaiset ja Turun kaupunki. Yksikään edellä mainituista onnistuneesti toteutuneista hankkeista ei ole ollut muilta pois, vaan ne ovat lisänneet Turun kaupungin alueella olevien keinonurmien ja hiekkatekonurmien määrää ja lisänneet näin turkulaisten jalkapalloilijoiden ensiluokkaiset olosuhteet täyttävien kenttien määrää toisin kuin Teräsrautelan puiston suunnitelma tekisi.

En tässä kirjoituksessa viitsi nostaa enää esiin pohjaesitykseen liittyviä epäkohtia mm. alueen asukkaiden ja toimijoiden kuulematta jättämisestä. Ylipäätään hanke vaatii lisäksi rakennusluvan saamista pukuhuonerakennukselle kaavassa puistoksi merkitylle alueelle, koska nykyisen kentän mittojen yli kasvava suunniteltu uusi kenttä haukkaisi koko urheilukentäksi kaavoitetun osan puistosta. En tiedä onko ÅIFK tämän jotenkin jo suunnitellut tai junaillut.

Asiaa koskevaa muuta infoa ja keskustelua:

Turkulaisen juttu
Liikuntalautakunnalle tuotu esitys ja pöydälle jättö päätös
Aiempi blogi kirjoitukseni liikuntalautakunnan esityslistasta 18.11
Facebook keskustelua Turun ympäristö ja kaavoitus asioiden kansalaiskeskusteluryhmässä