Liikuntalautakunta 20.5

3. Vapaa-aikatoimialan liikuntapalveluiden ilmoitusasiat
Hieno asia, että vihdoin selvitetään Caribia Areenan sähkö ja yms. käyttökulut. Olen itsekin ollut taipuvainen näkemään asian kuten koiranleuan, eli Caribialla on veronmaksajien euroja valunut vuosien ajan niin Euroviisukarsintojen valoshow sähköihin kuin altaiden lämmittämiseen.

4. Liikuntalautakunnan syksyn 2014 kokouspäivät ja seminaarit
Yllättäen listalla on syksyksi talousseminaari, mikä kansankielellä tarkoitta lisää talouden sopeuttamista. Kyllä turha idealismi katoaa politiikkaan osallistumisesta, kun koko ajan tarjolla on leikkaamista. Tosin tämän ei pitäisi olla yllätys kenellekkään viime kunnallisvaaleissa ehdolla olleelle.

5. Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2015 talousarvioon ja vuosien 2016-2018 taloussuunnitelmaan sekä pitkän aikavälin näkemykset rakennusinvestoinneista vuosille 2019-2024
Ns. pitkällä listalla ovat liikunta puolen kaikki seuraavan vuosikymmenen suuremmat investointikohteiden toiveet. Osa niistä on realisisempia kuin toiset ja ainakin itse olisin todella yllättynyt, jos nyt vaikka esim. pesäpallostadionin katsomo toteutuisi tällä aikataululla.

6. Ulkoliikuntapaikkainvestoinnit vuosille 2015-2018
Itsekin kun nyt taas olen päässyt vuosikymmenien tauon jälkeen seisoskelemaan jalkapallokenttien laidalle, niin olen kyllä kohtuullisen tyytyväinen esitetystä keinonurmien uusimissyklistä. Kymmenen keinonurmeja ja niistä yhden uusiminen vuosittain tuntuu hyvin järkevälle. Lisänä olisi hyvä, että Liikuntapalvelukeskuksella olisi tarjota nykyistä selkeämpi konsepti, jolla yksittäisten seurojen olisi mahdollista itse rakentaa keinonurmia.

Tarvetta ulkoliikuntapaikka investointeihin olisi merkittävästi enemmän, mutta tällä pienellä lähinnä ylläpitäviin korjauksiin tarkoitetulla rahalla saadaan onneksi edes suurinosa tärkeimmistä kohteista pidettyä kunnossa.

11. Vuoden 2014 talouden 1. osavuosikatsaus
Ensimmäisen neljänneksen jälkeen näyttäisi jo, että budjetista ollaa hieman perässä. Ongelma on lisäksi, että kaupunginhallitus ei lämmennyt esityksellemme Veritas Stadionin nurmen uusimisesta aiheutuneen vuokran korotuksen hyvittämisestä, joten tämänkin 120.000e vuodessa täytynee nyhtää muuta toimintaa tehostamalla tai lisää säästöjä tekemällä. Tästä tarkoituksenani on kirjoittaa blogin puolella lähipäivinä.

18. Vuoden 2015 avustusten periaatteet
Itselleni mielenkiintoisin asia löytyy listan viimeisestä kohdasta, jossa päätetään vuoden 2015 avustusperusteista. Ehdotetut muutokset ovat suurimmat mitä vuosikymmeneen on tehty ja mielestäni oikean suuntaiset. Toki uudistaminen olisi voinut olla tietyjen avustusten osalta vielä merkittävämpää, mutta kun ei maailmaakaan valmiiksi saada niin tärkeää on, että suunta näissäkin on oikea.

Nyt lopetettavaksi ehdotettu matka-avustus on perua aikakaudelta jolloin ennen matkaa markat piti käydä vaihtamassa lähipankissa länsivaluutoiksi tai Neuvostoliiton rupliksi, eikä matkustaminen ollut yhtä yleistä kuin nykyisin. Ylipäätään pidän vähintäänkin kyseenalaisena, että turkulaiset veronmaksajat kustantavat edes pienessä määrin urheiluporukoiden reissuja.

Toiminta-avustuksen muutoksessa tavoitteena on yksinkertaistaa nykyistä hakuprosessia, jolloin hakijan taidot tai röyhkeys ei määritä niinkään saatavaa avustusta. Lisäksi uusilla kertoimilla ei erotella nuorten drop out iässä onko toiminta huipulle tähtäävää kilpaurheilua vai enemmän harrastamista. Kaikki ohjattu liikunta halutaan nähdä yhtä tärkeäksi tuossa kriittisessä iässä.. Senioritoimintaa ei uusilla kertoimilla eriytettäisi muusta aikuisten toiminnasta, koska se ei istuisi ajatukseen avustusten virtaviivaistamisesta. Lisäksi seniorijärjestöillä on omia muita avustuksiaan ja eläkeläisten kimmoke -kortti on erittäin edullinen , joten eläkeläisiä tullaan jo monessa kohtaa merkittävästi vastaan.

Harjoitustilavuokrien korvaamisen avustukseen olisi voinut jo tulla uusi jakoperuste, jolla olisi pyritty suitsimaan vuoro kohtasten hintojen nousua. Tätä ei vielä ehdotettu, mutta tälle tarvetta olisi.

Kansainvälisen toiminnan avustuksen, joka on koskeen Turussa järjestettäviä kansainvälisiä urheilutapahtumia olisin muuttanut selkeämmmin markkinointirahaksi, jolloin oltaisiin pystytty pyyhkimään pois osa ei tästä päivästä olevista avustuksen käyttöehdoista.

Ylipäätään koko avustusjärjestelmää olisi hyvä pyrkiä kehittämään enemmän seurojen toimintaa ohjaavaksi kuin nykyisellä tavalla tehdystä toiminnasta palkitsevaksi.