En pidä taas yhtään…

Liikuntalautakunnan kevään viimeisessä kokouksessa ja seminaarissa käsitellään yllätys, yllätys taloushuolien ratkaisemista. Jo aiemmin tehdyt säästöpäätökset eivät riitä kattamaan sen enempää vielä loppu vuoden aikana tulevia extra kuluja kuin tarjoamaan kokonaan ratkaisua tulevien vuosien talousyhtälöllekään. Loppuvuoden osalta suurin yksittäinen riippakivi on Veritan Stadionin vuokra, jonka korotus jäi kaupunginhallituksen päätöksellä ainakin tämän vuoden osalta kokonaan liikuntalautakunnan katettavaksi.

Tulevan tiistaina lautakunnan listalla ovat muutamat asiat, jotka tiivistävät hyvin sen mitä voitaisiin tehdän paremmin.

4. Vapaa-aikatoimialan viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat (liikuntapalvelut)
Koska taloustilanne on tiukka ja säästöjä pitäisi saada aikaiseksi, niin mielestäni aivan jokainen liikuntapalvelukeskuksessa vapautuva työtehtävä tulisi läpikäydä ja pohtia onko sen täyttäminen ehdottoman tarpeellista. Tuntuu mielestäni omituiselta, että yt-neuvottelujen jo olessa käynnissä ja kaupunginjohdon julkisesti annettua henkilöstön vähennysmääriä, niin samaan aikaan auki oleviin työtehtäviin kuitenkin mahdollisesti etsitäisiin ulkopuolelta ihmisiä. Jos luonnollisen poistuman kautta vähennyksiä ja säästöjä on henkilöstöön mahdollista saavuttaa, niin työntekijöiden aseman takia tähän ratkaisuun olisi ensisijassa tartuttava.

En myöskään aivan ymmärrä yhtälöä, että liikuntalautakunnan tulisi sulkea liikuntapaikkoja (vrt. Lausteen ja Paattisten uimahallit), jotta Liikuntapalvelukeskuksen henkilökunnan työpaikat saataisiin säästettyä. Karrikoiden voisi todeta, että jollei ole liikuntapaikkoja, niin ei silloin tarvita myöskään henkilökuntaa. Mielestäni lautakunnan ensisijainen tehtävä on turvata juuri liikuntaolosuhteet Turussa. Ylipäätään Liikuntapalvelukeskuksen henkilöstöhallinto tulisi nyt läpikäydä todella tarkasti. Kenenkään työpaikkaa ei haluta viedä, mutta kaikki kivet tulee tältäkin osalta kääntää, koska näin ei ole aiemmin tehty. Nyt asiat fiksusti tekemällä voidaan tuo kolmen henkilötyövuoden vähennystarve saada aikaa, mikä helpottaa tulevaisuuden tilannetta merkittävästi ja takaa muuten olemassaolevat työpaikat.

6. Lausteen ja Paattisten uimahallipalveluiden lopettaminen
Reilu puolivuotta sitten uudistamisohjelman yhteydessä virkamiehet toivat, osin lautakunnan tietämättä, Lausteen ja Paattisten uimahallien lopettamiset leikkauslistalle. Tällöin kuitenkin valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvotteluissa lopettamisista päätettiin luopua. Nyt taas uimahallit ovat lopettamisuhan alla ja väkisin tulee mieleen, että onko virkamiehistöllä myös ideat loppu.

Vanhoina virastopäällikkö -aikoina Turun kaupungissakin oli tapana, että leikkuulistalle tuotiin ne kohteen ja palvelut, jotka jo ennalta tiedettiin sellaisiksi, että poliittiset päätäjät eivät niistä halunneet luopua ja kyseisten palveluiden leikkausta edes väläyttämällä saatii otsikoita aikaan. Tällöin jouduttiin vähän väkisin tekemään politiikkaa ja vältyttiin todellisilta rakenteellisilta uudistuksilta. Saattoipa näin toimimalla keskushallinto joskus jakaa jopa vähän lisärahoitustakin. Tästä tavasta toimia maksetaan kuitenkin nyt tietty hinta ja itselleni se ei edusta tapaa miten yhteisiä asioita tulisi hoitaa.

Lausteen uimahallin puolesta puhuu monta argumenttia, eikä vähäisin niistä ole alueellisuus.
– Lausteen ja Varissuo alueelta on leikattu jo paljon julkisia palveluita ja liikuntapalvelut alueella ovat vähäiset.
– Etäisyys Itä-Turusta Impivaaraan tai edes Petreliukseen on melkoinen.
– Lakkautuksen jälkeen Turussa ei voisi enää puhua uimahalliverkostosta.
– Maahanmuuttaja naisten kotouttamisen ja liikkumisen kannalta oleellisten uintivuorojen toteuttaminen Petreliuksessa on haastavaa ja toimivuudesta ei ole mitään varmuutta.

Ylipäätään väkisin tulee taas mieleen miten ristiriitaisessa asemassa Turussa ovat liikuntapalvelut ja vähän “suuremmat liikuntapalvelut”. Kaupungilla on kyllä varaa tukea lähes kahdella miljoonalla eurolla vuosittain Turkuhallin kiinteistöyhtiötä ja 800.000 eurolla Kupittaan jäähallia, mutta 100.000 euroa ei kuitenkaan löydy tavallisten ihmisten käytössä olevan uimahallin kustannuksiin.

7. Avustus uuden liikuntapaikan rakentamiseen
Tänä vuonna ei avustushakemuksia uusien liikuntapaikkojen rakentamiseksi tullut määräaikaan mennessä yhtäkään, mikä varmasti osoittaa, että myös seuroilla on taloudellisesti tiukkaa. Budjetoitu 85.000e on viisasta tässä tilanteessa käyttää kaupungin taloustalkoisiin, varsinkin kun avustuksiin ei muuten tarvinne koskea yhden näin merkittävän yksittäisen säästökohteen takia. Kuitenkaan tämä ei ole pysyvä ratkaisu ja ei auta taloustilannetta muuten kuin tämän vuoden osalta.

On hyvä myös huomata, että onneksi Liikuntalautakunnan ennemmistö oli joulukuussa hereillä, kun avustussummista päätetiin. Tällöin virkamiehistön alkuperäinen esitysehdotus oli, että nyt käyttämättömäksi jäävän uuden liikuntapaikan rakentamisen avustusta olisi korotettu ja rahat tähän olisi otettu yksityisten harjoitustilojen käytön avustuksista. Muistan itse tällöin käyttäneeni puheenvuoron jossa totesin, että ei ole mitään varmuutta, että rakentamisen avustusanomuksia edes tulee, mutta 100%:sti varmaa on, että harjoitustila avustusanomuksia tulee paljon ylitse budjetoidun. Onneksi järki tällöin voitti, sillä muuten olisi menty aika raskaasti metsään toiminnan ennakoinnissa.