Turun Sanomien ennakoiva uutissyöttö

Oli mieltä ylentävää lukaista aamulla Turun Sanomien uutiset liikuntalautakunnan tekemistä päätöksistä. Näinä aikoina kun ratkaisut ovat lähinnä ikäviä, niin toivoisi tietysti, että niistä tiedotettaisi edes oikein. Nyt Ts oli copy-pastella vetänyt lehteen jo loppuviikosta tulleet päätösesitykset, jotka eivät suinkaan ole varsinaisia eilen tehtyjä päätöksiä.

Lausteen uimahallin osalta päätösesitys ja lopullinen päätös eivät eronneet. Me lautakunnan demarit yhdessä vasemmistoliittolaisten kanssa esitimme, että olisi vielä edes tutkittu millä kustannuksilla hallia olisi jatkossa pystytty pyörittämään, jos se olisi remontoitu. Tätä ei nyt kuitenkaan haluttu tehdä, vaan hallin ovet sulkea, joten hävisimme palautus äänestyksen 8-5 kokoomuksen, vihreiden, perussuomalaisten ja sini-valkoisten kannattaessa välitöntä sulkemista. Tässä päätöksessä on tietysti se erikoisuus, että valtuustoryhmät kaiketi olettivat viimeisellä Laustetta ja Paattisten uimahallia koskevalla päätöksellään hallin olevan auki ainakin vuoden 2014 loppuun asti, kun liikuntalautakunnan päätös käytännössä sulkee sen välittömästi. Toki Paatisten osalta on se takaportti, että uimaan pääsee, jos uimatilojen käyttäjät esim. päiväkodit ja koulut pystyisivät takaamaan vuoroillaan riittävän valvonnan. Paattisten päiväkodin lasten piirtämät kuvat uimahallista eivät tämän enempää päättäjien mieltä lopulta lämmittäneet.

TS:n ennakoivan uutissyöttö on huomattavasti ongelmallisempi eläkeläiskortista uutisoitaessa. Varsinkin kun kortin kohderyhmään kuuluville ihmisille monelle TS:n on keskeinen uutislähde ja nyt huomenna tai ylihuomenna todennäköisesti julkaistava korjaus hukkuu vain lehden sivuille. Toisaalta ei TS:n edes tarvitsisi julkaista korjausta, koska uutisessa puhutaan vain esityksestä, mutta kuinka moni tavallinen ihminen tietää mikä ero on päätosesityksellä ja päätöksellä.

Liikuntalautakunta talous kurjimuksessaan joutui korottamaan edelleen edullisena pidetyn kuuden kuukauden eläkeläiskortin hinnan 40 euroon, joka on lähes sama hinta, kuin esim. työttömille suunnatusta Kimmoke -rannekkeesta peritään (Kimmokeen hinta 39e/6kk). Lautakunta kuitenkin Satu Koskisen (kok) ehdottamana ja demari- ja vasemmistoliittoryhmien kokonaisuudessaan kannattavana päätti olla tekemättä eläkeläiskorttiin käyttöajan supistuksia, koska niillä ei olisi ollut käytännössä minkäälaista taloudellista merkittävyyttä, vaan ne olisivat ainoastaan haitanneet käyttäjiä. Kuinkahan moni eläkeläisistä nyt uutisen lukiessaan kuitenkaan huomaa, että uutinen oli tehty päätösesityksen perusteella, eikä suinkaan päätöksen ja nyt siksi olettaa, että kortin käyttöaikaa olisi leikattu tai mahdollisesti päättää jopa tästä syystä luopua kortista. On se mukavaa yrittää olla inhimillistämässä päätöksentekoa näinä aikoina, kun TS:n kuittaa nämäkin pois.
kuva