Diktatuuri jyrää Turussa tasa-arvoisen liikuntamahdollisuudet – tai sitten ei

Sain ensimmäistä kertaa elämässäni julkisesti lukea olevani urheilusta ja liikuntaseuroista mitään ymmärtämätön, epätasa-arvoinen diktaattori, joka tuhlaa kaupungin rahoja. Kunnianosoitus on luettavissa vuodatuksesta, joka oli kirjoitettu ”Ei Alfan kulkuportille” – Facebook ryhmään, tai hieman siistittynä Adressit.comista ja lauantain Turun Sanomien mielipidesivuilta. Harmillista, että kyseiset kirjoitukset sisältävän joukon asiavirheitä.

Liikuntalautakunta päätti viimeisessä kokouksessaan Alfan liikuntakeskusta koskevista hinnankorotuksista, jotka toteutetaan osana kaupungin talouden säästöohjelmaa. Säästöohjelman myötä liikuntalautakunnankin tulee pyrkiä pitämään jatkuvasti kiristyvässä tilanteessa budjettinsa tasapainossa. Näiltä säästöiltä ei yksikään laji, seura tai toimija ole vielä välttynyt ja ikävä tosiasia on, että pahinta ei ole vielä edes nähty. Seuraavina kahtena vuotena pitäisi säästöjä ja tulonlisäyksiä saada aikaa enemmän, vaikka jo nyt on kaikki löysät otettu pois. Pelkään pahoin, että jatkossa leikkauslistalle tuodaan paljon kipeämpiä asioita.

Itselläni ei lautakunnankokouksessa ollut suuriakaan intohimoja Alfan porttia kohtaan. Leikkauslistalla ollut Lausteen uimahalli tuntui paljon konkreettisemmalta kuin portti, jonka tehtävänä on saada maksamattomat käyttäjät kiinni ja tuoda näin lisätuloja. Tärkeää syntyneessä jatkokeskustelussa olisikin muistaa, että portti on vain väline vapaamatkustajien kiinnisaamiseen ja ja tätä kautta lisätulojen keräämiseen – maksut joita portin kautta peritään olivat pääosin jo aiemmin olemassa. Vaikka portti ei toteutuisikaan, niin näistä varsinaisista päämääristä tuskin luovutaan, sillä sitä vaatii urheilulajien välinen tasa-arvo. Nykytilanteessa esimerkiksi salivuorohintoja ja uimalippujen hintoja on jouduttu korottamaan lähes vuosittain, enkä näe miten Alfan hinnoittelu poikkeaa näistä. Hintojen vuosittainen tarkastelu on normaalia taloustoimintaa millä tahansa alalla.

Itse portista ei päätetty lautakunnassa, koska liikuntajohtaja on hankintavaltuuksiensa puitteissa päättänyt portin hankkimisesta Alfan liikuntakeskukseen lautakunnan talousseminaarin linjauksien mukaisesti. Nyt lautakunnan kokouksessa kyse oli vain hinnasto-asiasta, jossa Alfan käytöstä perittävät hinnat yhtenäistettäisiin kaikkien käyttäjien kesken. Ennen hinnaston muutosta Alfassa perittiin samojen tilojen käytöstä lajista riippuen joko henkilöhintoja tai tilavuokrahintoja. Päätetyn uudistuksen myötä hinnoittelu yhtenäistettiin tasa-arvoiseksi henkilöhinnoitteluksi, 1.5e / käyttäjältä. Lasten ja nuorten osalta Alfan tilat ovat edelleen maksuttomat.

Porttia pidettiin tarpeellisena, koska tiedossa oli, että Alfassa toimivat liikuntaseurat eivät kaikki olleet antaneet kovin totuudenmukaisia arvioita käyttäjämääristään. Lautakunnan kokouksessa kerrottiin, että silmämääräisestikin oli todettavissa, että seurojen toimittamat käyttäjämäärät ovat selkeästi korkeammat avustushakemuksissa kuin tilojen käytön laskutusilmoituksissa. Tämä ei ollut kovinkaan suuri yllätys, sillä Alfan käyttäjämäärissä ei ole ollut todellista valvontaa. Tästä syystä kiinteistön omistaja oli jo vuonna 2007 pyytänyt portin asettamista tiloihin. Virkamiesten ja seurojen välisessä tapaamisessa vapaamatkustajuuden ongelma oli osin myönnetty ja yksi seuroista tämän jo tunnustanutkin.

Liikuntalautakunnassa lisäksi tiedostettiin, että Alfan kohdalla taloustilanne on erityisen haastava, sillä jotta liikuntalautakunta sai katettua vuosi sitten tiloissa tehdyn remontin aiheuttaman vuokrannousun, jouduimme tekemään ikäviä säästöjä muusta toiminnasta. Kaupunginhallituksen alkuperäinen vaatimus oli, että liikuntalautakunnan olisi pitänyt leikata kaikkien seurojen saamia avustuksia, jotta kasvanut vuokra olisi saatu katettua. Tämä saatiin lautakunnassa estettyä, sillä olisi ollut aika hullua, että esim. Alfassa yksityisellä puolella markkinahintaan harjoittelevien salibandyjunioreiden olisi tarvinnut osallistua talkoisiin, jotta Alfan kunnallisella puolella juniorit saisivat jatkossakin harrastaa maksutta. Juuri räikeämmin lajien välinen epätasa-arvo ei olisi voinut näkyä. Ylipäätään Turussa ei olisi ollut kovin montaa iloista seuraa, jos niiden toiminta-avustuksia olisi leikattu kattamaan Alfan kunnallisissa tiloissa harjoittelevien aiheuttamia kustannuksia.

Ennen lautakunnankokousta olin lukenut hallitoimikunnan lähettämän kirjelmän, jossa oli kerrottu mitä kaikkea pahaa portti aiheuttaa toiminnalle ja miten sitä ei kukaan tiloissa toimivista seuroista halua. Eivät jalkapalloilijatkaan halunneet, että jalkapallohalli Javenturen käyttöä vähennetään tai tekonurmen lämmitysaikaa talvella lyhennetään. Sisäpalloilijat eivät halunneet, että vuorojen hintoja korotetaan ja käyttämättömyydestä sakotetaan. Yleisurheilijat eivät halunneet, että Paavo Nurmen stadionin käyttöä aletaan kontrolloida ja laskuttaa. Eivät eläkeläisetkään varmasti halunneet, että seniorikortin hinta tuplataan. Yhteisissä talkoissa näin vain tehdään, koska se on tasapuolista ja oikeudenmukaisuta. Varsinkin liikunnan taloustalkoissa tämä on erityisen tärkeää, sillä jos joku pääsisi jäämään talkoiden ulkopuolelle, laskun tästä osuudesta maksaisivat kaikki muut. Lautakunnan näkökulmasta erityisen tärkeää on, että kaikenlainen vapaamatkustajuus saadaan kuriin, sillä niin saadaan tuloja ja leikkausten tarve vähenee.

Esitetyt väitteet lautakunnan harjoittamasta diktatuurista ja sanelupolitiikasta kertovat enemmän esittäjästään kuin lautakunnan toimintatavoista. Lähes jokainen lautakunnanjäsenistä omaa merkittävää liikunta- tai urheilutaustaa ja meistä jokainen on sitoutunut strategiaamme pyrkiä liikuttamaan turkulaisia. Tästä huolimatta joudumme nykyisessä taloustilanteessa tekemään päätöksiä, joista osaamme jo ennalta sano ettei kukaan niistä tule pitämään, eikä kukaan niitä halua. Meistä harvalla on mitään tekemistä sen kanssa, että kaupungin taloustilanne on nykyisenlainen, mutta silti tiedostamme vastuumme hoitaa liikuntalautakunnan osalta talous tämän vaalikauden aikana kuntoon.

Ikäni halleja kolunneena, yhtä hallia pyörittävänä ja palkkani seuratoiminnasta saavana en aivan uskonut muitakaan esitettyjä kauhukuvia. Eivät tismalleen samanlaiset portit ole juurikaan vaikeuttaneet toimintaa Impivaaran uimahallissa tai Kupittaan liikuntahallissa, josta vastaavat kulkuportit löytyvät. Samoin portti löytyy myös Parkin kentältä, joten väite Alfaan asennettavan portin poikeuksellisuudesta ovat perusteettomat. Vastaavia portteja löytyy useilta liikuntapaikoilta, terminaaleista kuin julkisista tiloista niin Suomessa kuin maailmalta.

Joka ainoa ilta, satoi tai paistoi, satoja ellei jopa tuhansia lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan odottaa koulujen liikuntasalien ovien takana, jotta avainlätkän sillä kertaa omaava valmentaja, joukkueenjohtaja, huoltaja tai tuuraajana toimiva vanhempi tulisi avaamaan ovet. Tämän jälkeen ovia käydään avaamassa harjoitusten jo alettuakin niin tiuhaan, että kaikki lapset ovat sisällä. Topeliuksen koululla tämä tarkoittaa ovien avaamista varten neljää kerrosta portaita ylös alas. Minulle tämä on ollut arkea jo yli 15-vuoden ajan ja en näe miten lasten odottaminen sisäänpääsyä portilla Alfan sisätiloissa merkittävästi eroaisi tästä. Haluan uskoa, että suuresta osasta esitetyistä uhkakuvista voidaan välttyä portin tulosta huolimatta kunhan seurat ja Liikuntapalvelukeskus tekevät yhteistyötä.

Portin myötä urheilutoimintaankin mukaan pesiytyneet vapaamatkustajat joutuvat maksamaan sen mitä kuuluu, ja osallistumaan säästötalkoisiin siinä missä muutkin lajit, seurat ja toimijat. Väite siitä, että yksittäisen aikuiskäyttäjän maksamat kustannukset Alfassa nousisivat 300e/vuodessa, ei tunnu uskottavalta mikäli hänen seuransa on tähän asti tunnollisesti ilmoittanut ja maksanut käyttäjämääristään. Kyseiset maksut ovat olleet olemassa tähänkin asti ja ainoa lautakunnan päätöksestä aiheutuva muutos on kamppailu/mattolajien siirtyminen tatamimaksusta henkilöpohjaiseen hinnoitteluun. Omituinen ristiriita onkin siinä väitteessä, että samaan aikaan portin vastustajat ovat leimanneet portin nostavan käyttäjien kustannuksia, mutta ettei portti kuitenkaan maksaisi itseään takaisin. Jonnekin nämä eurot kuitenkin ohjautuvat, jos ensimmäinen väite nousevista hinnoista pitäisi paikkansa.

Liikunnan tasa-arvo kysymys Alfan portti tai henkilöhinnoittelun siirtyminen ei missää muodossa ole ja kyseinen väite loukkaa monia muita turkulaisia liikunnan harrastajia. Turun kaupungin seuraparlamentti onkin nyt kokonaan ohitettu tässä keskustelussa, jossa pitkälti on unohdettu liikuntapaikkoja koskevat todelliset tasa-arvo kysymykset Turun kaupungissa. Itse toivottaisin tervetulleeksi vastaavan portin esim. pääasiassa salibandyn harjoitteluun tarkoitettuun Caribiaan, missä 1,5e/henkilöltä -hinnoittelu tosiasiassa laskisi seurojen kustannuksia nykyisestä.

Varmasti lautakunnassa ollaan edelleen valmiita pohtimaan porttiratkaisua avoimin mielin, kunhan vaihtoehtoinen malli yhtä luotettavasti kaitsee vapaamatkustajuutta ja rekisteröi käyttäjämäärät. Tällaista ei ole löytynyt, eikä hallitoimikuntakaan sellaista esittänyt, sillä portin tehokkuutta on vaikea kyseenalaistaa. Portti olisi mahdollista myös kytkeä sosiaalisin perustein myönnettävään Kimmoke -rannekkeeseen, jolloin maksuttoman sisäänpääsyn saisi se, jolle se todella kuuluu. Nykyisen toimintamallin jatkoa en näe mahdollisena Alfassa, sillä se ei selkeästikään vastaa 2010-luvun haasteisiin.