Portista ja ei edes varmaan viimeistä kertaa

Liikuntalautakunnan esityslistan sekä lisälistan mielenkiintoisimmat asiavat lienevät tällä(kin) kertaa Alfan portti sekä uutena asiana tuleva ÅIFK tekonurmen rakentaminen.

Alfan portti asia on kiertänyt nyt kaupunginhallituksen kautta takaisin liikuntalautakunnalle ja mielipiteensä asiasta ovat ehtineet lausua nyt niin Alfan käyttäjät kuin Seuraparlamentti. Perusteita portin puolesta ja sitä vastaan on varmasti nyt kertynyt aivan riittävästi ja ei niistä tässä yhteydessä sen enempää. Itseäni koko portti farssissa pistää kaksi asiaa, jotka esiintuomalla virkamiehistö olisi mahdollisesti pystynyt estämään koko shown syntymisen jo aikaisessa vaiheessa.

1.) Alun alkaen olisi selkeästi tullut tuoda ilmi, että Turun kaupungin omat sisäiset säännöt estävät jo nykyisen laskutus mallin jatkumisen. Kaupungin säännöt kun ilmeisesti velvoittavat, että laskutuksen perusteena ei voi olla asiakkaan oma ilmoitus. Alfassa laskutus on nimenomaisesti tähän saakka perustunut asiakkaiden ilmoitukseen. Lisäksi kyseinen säätö tekee turhaksi edes pohtia laskutukseen malleja, jotka perustuisivat käyttäjien ilmoituksiin tai jonkinlaiseen vapaaehtoisuuteen.

2.) Olisi ollut myös hyvä selkeästi tuoda ilmi millaista porttia ollaan rakentamassa. Itse olen koko prosessin ajan nähnyt mielessäni Impivaaran kaltaisen siron ja yksinkertaisen portin, jonka alta lapset tarvittaessa vaikka mahtuvat menemään. On siksi tuntunut itselleni omituiselle lukea perusteita, että tilasta ei pääsisi pois tai kulku merkittävästi rajoittuisi. Portin vastustajat ovat taas nähneet mielessään astetta massiivisemman portin, joka todellakin pienemmille lapsille voisi olla kauhistus. Joskus yksi kuva todellakin korvaisi tuhat sanaa – ainakin valmistelu vaiheessa.
Åifk:n suunnittelemaan tekonurmea pidän loistavana hankkeena ja kun itse olen ollut vähän samalla formaatilla perustamassa salibandyhallia sekä auttamassa muutamaa muutakin hanketta, niin voin vain ilolla tervehtiä sitä, että seuroilta löytyy rohkeutta näinä aikoina lähteä toteuttamaan omia liikuntapaikkahankeitaan. Liikuntalautakunnassa meidän tulisi vain pitää huolta, että yksityistentilojen käytön kustannukset eivät pääse karkkaa esim. lasten ja nuorten osalta tähtitieteellisiksi verrattuna maksuttomiin kunnallisiin tiloihin.

Kuitenkin pohtisin vielä kertaalleen onko Pääskyvuoren kenttä juuri oikea paikka tälle hankkeelle, koska kentän myötä alueelta poistuisi yksi alueen vähistä lähiliikuntapaikoista, jota vieläpä yhtenä harvoista Turun kentistä ympäröi juoksurata. Toki kustannuksista vastaavan seuran mielipiteellä on tässä merkittävä rooli, mutta harmikseni minun täytyy todeta, että valmistelu ei nytkään ole ollut aivan täydellistä. Liikuntalautakunnalle on luvattu valmistella lista niistä kentistä, joita seurojen omille kenttä hankkeille tarjottaisiin. Ikävä kyllä ainakaan minua tämä lista ei ole tavoittanut, vaan näitä yksityisiä kenttiä edelleen puuhataan tapauskohtaisesti vähän sinne tänne ilman, että esim. paikallisilta asukkailta on kysytty mielipidettä asiasta. Uskoisin, että Åifk:n kentällekin Pääskyvuorta toimivampi paikka olisi löydettävissä.