Kevätjuhlat Veritas Stadionilla

Liikuntalautakunta päätti eilen tiistaina jo lähes joka keväiseen tapaansa TPS jalkapallon pelipaikasta. Tämä koulujen kevätjuhliin verrattavissa oleva perinne on aivan pähkä hullu, kun saman aikaisesti Turussa sijaitsee valtakunnan ykkös jalkapallostadion, jonka käyttökuluja Turun kaupunki maksaa jo nykyisin sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa. Ongelma vain on, että vaikka kaupunki omistaa stadionin kentän, Olympiakatsomon sekä on Liikuntapalvelukeskuksen tilojen kautta suurimpana vuokralaisena Veritas stadionilla, niin Turun kaupunki ei silti juuri päätä mistään koskien stadionia. Nämä päätökset tekevät pääosin stadionyhtiön omistajat.

Turun kaupunki on viimeiset vuodet ollutkin liikuntapaikkojensa osalta omituisessa tilanteessa. Meillä periaatteessa oli kohtuullinen ”palloiluhalli” Caribia ja huippu hyvä jalkapallon Veritas Stadion. Kuitenkaan ne eivät tätä olleet, koska ovat toteutettu ns. hybridi malleina, jossa kaupunki on vain vuokralaisena tai osaomistajana tiloissa. Kaupungin onnistuminen näissä hybridi malleissa ei ole ollutkaan mairittelevaa, koska sopimusten pikkuteksteihin on aina jäänyt käytöstä päättämisen veto-oikeus jollekin muulle kuin Turun kaupungille. Uuden palloiluhallin kohdalla näistä mokista on nyt jo yritettykin oppia.

Liikuntalautakunta päätti hyvin nihkeästi antaa TPS jalkapallolle nyt mahdollisuuden pelata osan kauden peleistään Paavon Nurmen stadionilla. Tämä ei ollut hyvät ratkaisu, mutta kauden ensimmäisten pelien lähestyessä ainoa järjellinen. Päätöksen toki ymmärrettiin heikentävän yleisurheilijoiden harjoitusmahdollisuuksia, joten Liikuntapalvelukeskus varmasti selvittääkin voisivatko yleisurheilijat FC TPS:n pelipäivinä käyttää harjoitteluunsa mm. naapurikuntien Raision ja Kaarinan yleisurheilupaikkoja. Myös suurta huolta lautakunnalle aiheutti Paavo Nurmen stadionin nurmen kunto jalkapallopelin jäljiltä, sillä Paavo Nurmi Gamesien aikaan kentän on syytä olla jotain aivan muuta kuin perunapelto.

Mikä ratkaisuksi Veritas Stadionille
Pitkällä ja vähän lyhyemmälläkin aikavälillä tästä kevätjuhla perinteestä on kuitenkin päästävä irti. Olen itse jo vuosia sitten ideoinut, että kun Veritas stadionin nurmi seuraavan kerran tulee uusittavaksi, niin kaupungin tulee myös selvittää mahdollisuutta korvata sen modernilla keinonurmella. Turun leveyspiireillä, kaupungin työntekijöiden erinomaisella hoidolla ja vain yhden liigajoukkueen muutaman tunnin viikoittaisella peli käytöllä nurmi on toki nyt säilynyt loistavassa kunnossa. Ikuinen se ei ole kuitenkaan. Keinonurmi mahdollistaisi Veritas stadionille aivan toisenlaisen liiketoimintamallin, jota esim. Seinäjoen yksityisessä jalkapallostadionhankkeessa tavoitellaan. Turku on syystäkin ollut ylpeä Veritas stadionin nurmesta ja sen saamista palkinnoista. On hyvä kuitenkin huomioida, että viime kaudella samassa Veikkausliigan parhaan stadionin kilpailussa kolmanneksi kohosi Helsingin Finnair stadion keinonurmellaan. Kehitys keinonurmienkin osalta menee vuosi vuodelta eteenpäin, vaikka ne eivät koskaan jalkapallo romantikkojen sydämiä täysin saavuttaisikaan.

Toinen veronmaksajien kannalta nihkeämpi ratkaisu olisi, että Turun kaupunki jatkossa ostaisi itse stadionyhtiöltä vuodessa noin kolmekymmentä pelipäivää esim. yhteishintaan 200.000e/kausi. Tämä jälkeen Liikuntapalvelukeskus jakaisi ja myisi pelivuorot esim. 5000e/peli hintaan niin FC Interille kuin FC TPS:lle. Väliin jäävä tappio tässä mallissa jäisi kaupungille, mikä ei nyky taloustilanteessa juuri innosta, mutta voittajina olisivat niin jalkapalloilijat kuin yleisurheilijat, jotka pääsisivät Turun kaupungissa oleville parhaille mahdollisille suorituspaikoille.