Bisonsin turkulaistuminen

Eilisessä Iltasanomissa loimaalaisen Bisonsin taustavaikuttajiin palaava Aleksi Valavuori kertoi Bisonsin halusta ja tarpeesta olla tulevaisuudessa varsinaissuomalainen ja tätä kautta osin turkulainen koripalloseura, jonka juuret ovat Loimaalla. Ymmärrän tämän Bisonsin ajatusmallin erittäin hyvin, sillä Loimaalla Bisonssin kasvun rajat ovat jo osin nyt tulleet vastaan ja seura siksi oireillutkin.

Seuran pyörittäminen kahdella paikkakunnalla ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen juttu. Tämän päiväisessä Turun Sanomissa liikuntalautakunnan kerrottiin jakaneen yli puoli miljoonaa euroa seuroille toiminta-avustuksena, tosiasiassa koko Turun kaupungin suorilla avustuksilla seuroille jakama potti on yli reilusti yli miljoona euroa. Tämä ei kuitenkaan ole edes lähellekään suurin avustus, jonka seurat kaupungilta saavat.

Monesti jopa seuratkin unohtavat, että ylivoimaisesti merkittävin heidän saamansa avustus on tosiasiallisia kustannuksia edullisemmin käyttöön annettavat liikuntapaikat. Turun kaupunki on tehnyt merkittävän ja kaupungin vetovoimatekijänäkin toimivan ratkaisun, jossa kaupungin liikuntapaikat ovat maksuttomia lapsille ja nuorille. Vaikeina aikoinakin tällä päätöksellä on ollut kannatusta yli puoluerajojen ja siitä ehdottomasti mielestäni tulee pitää kiinni myös jatkossa. Tosin aivan tasapuolinen tämäkään ratkaisu ei ole, koska esim. yksityisiin tiloihin harjoittelemaan ohjatut lajit eivät suinkaan saa saman vertaa avustusta tilojen käyttöön.

Miten tämä liittyy sitten Bisonsiin?
Ylivoimaisesti kalleimmat Turun kaupungin itse tai yhtiöidensä kautta hallinnoimat tilat ovat huippu-urheilun olosuhteet. Karkeana esimerkkinä kustannuksista:

Laji Kustannus Peruste Ottelun hinta
kaupungille kaupungille
Marli Areena, Kupittaa salibandy 100.000 vuokra 7.000
Veritas Stadion, Kupittaa jalkapallo 300.000 vuokra+hoito 21.000
HK Areena, Artukainen
(lukua korjattu 21.4.2016)
jääkiekko 1.200.000 vastike 20.000

En pidä vääränä, että Turun kaupunki tällä tavalla tukee välillisesti paikallisia seuroja. Urheilukulttuuri ja sen mahdollistaminen lisää varmuudella kaupungin vetovoimaa, viihtyvyyttä sekä tarjoaa elämyksiä kaupunkilaisille. Ongelmana on, että Turun kaupunki ei voi olla taho, joka tarjoaa olosuhteet myös ympäryskuntien tai koko Varsinais-Suomen huippu-urheilulle, jollei se saa siitä eurojaan takaisin.

Tosiasia on, että yksikään Turun kaupungin hallinnoima liikuntapaikka ei ole edes lähellä nykyisin pärjätä kilpailussa vapailla markkinoilla. Eikä niiden tarvitsekaan, koska ne tuottavat palveluita turkulaisille veronmaksajille, jotka jo verojen muodossa maksavat tästä. Mutta kun käyttäjänä onkin sitten esim. loimaalainen seura, niin Turun kaupungin tulisi saada käytöstä korvaus, joka kattaa ainakin tilan tosiasialliset kustannukset. En usko, että kaupungista löytyy montaakaan päättäjää tai kaupunkilaista, joka muuta ajattelee. Esim. Marli Areenan kohdalla tosiasiallinen hinta olisi 7000e + kiinteistöyhtiön kulut. Liikuntapalvelukeskuksen hallinnoiman uuden palloiluhallin kohdalla tämä lienee  tosiasiallisten ottelukohtaisten kustannusten osalta suuruusluokka josta täytyisi puhua, kun käyttäjänä on joku muu kuin turkulainen seura. Toki tila voidaan halvemmallakin tarjota, mutta kaikki muu on tässä tapauksessa Turun kaupungin ja turkulaisten veronmaksajien tukea ulospäin, josta täytyisi saada selkeää vastiketta. Esimerkiksi kovinkaan moni tuskin kyseenalaista etteikö maaottelutapahtumien myötä saataisi ainakin pr Turun kaupungille, mutta ulkopaikkakuntalaisen joukkueen säännöllisten sarjaotteluiden osalta en ole asiasta aivan yhtä varma, varsinkin kun samassa hallissa pelaa turkulaisiakin seuroja.